Maleren Per Kirkeby havde grundlæggende en interesse for lyset i mørket. Ikke det lys, der får mørket til at forsvinde, men det lys, der gør mørket synligt. Det skrev Poul Erik Tøjner i nekrologen ’Mørke og lys’, som blev bragt i Weekendavisen kort tid efter kunstnerens død den 9. maj 2018. Beskrivelsen af lyset, der gør mørket synligt, er for Eva Boxenbaum et stærkt billede på, hvordan ildsjæle kaster lys over samfundets skyggesider og under de rette betingelser lykkes med at tænde en gnist, der fænger, breder sig og brænder som så stærk en ild, at den gør nye muligheder synlige og spreder energi og livskraft til nytænkning og forandring.
Der findes altid, til alle tider og i alle samfund menneskelige ildsjæle, som formår at se helt nye muligheder og skabe omvæltninger i samfundet. Ildsjælen er et menneske, hvis indre flamme brænder for en sag, og som kæmper for at skabe forandring. I 1990 mødte jeg som frivillig i Calcutta i Indien selv ildsjælen Moder Teresa. Hun fik mine øjne op for, hvordan ildsjæle i småt og stort kan gøre en forskel og bidrage til at forandre verden. Ildsjælen er et menneske med potentiale for at lyse mørket op. Under de rette betingelser er ildsjæle i stand til at sprede deres gnistrende ønske om forandring og påvirke vores indgroede måder at tænke og handle på i samfundet og i organisationer, både nationalt og globalt.
Oprindeligt er jeg uddannet antropolog og derfor nysgerrig på, hvordan mennesker organiserer sig i samfund verden over. Uanset hvor på kloden, vi er født, er vi hver især rundet af det samfund, vi fødes ind i og vokser op i. Vi vænner os til at leve og tænke på bestemte måder i det samfund og med de strukturer, normer og værdier, vi er en del af. På den måde bliver disse mønstre til vores fælles virkelighed og gør vores måde at betragte, opleve og forstå verden på til noget naturligt. Alternative måder eksisterer stadigt, men ligger gemt i skyggen. Det er nogle af dem ildsjæle får i sigte.
Mine forskningsresultater er udgivet i tidsskrifter på dansk, fransk og engelsk i et tungt fagsprog, men med bogen ‘Ildsjæle’, som udkommer i 2025, ønsker jeg at gøre forskningen tilgængelig og levende for alle de mange mennesker og ildsjæle, der ikke som jeg nørder med selve forskningen i årevis. I bogen bruger jeg eksempler fra mit eget liv og trækker på anekdoter om kendte menneskers erfaringer. Jeg kommer med eksempler fra den verden, vi alle sammen kender, så vi sammen kan være nysgerrige og blive klogere på alle de muligheder og stopklodser, en ildsjæl kan møde på rejsen mod sin drøm om forandring.